Zijn we nog in control?

17/06/2020

Sinds een paar maanden ben ik erg druk met het geven van online onderwijs. En dat gaat verrassend goed! Het was behoorlijk intensief schakelen om te komen van fysiek naar online onderwijs. Complete programma’s op het gebied van financieel management hebben we met het programma Microsoft Teams in rap tempo online gezet en toegankelijk gemaakt voor onze deelnemers. Gelukkig leent mijn vakgebied zich prima voor online kennisoverdracht. Ook omdat er veel casuïstiek besproken wordt en door middel van de chatfunctie binnen Teams kan je goed de discussie met de deelnemers begeleiden. En discussie over financieel management in de huidige crisis is er meer dan genoeg!

Strakkere financiële aansturing is een gevolg van Covid-19

De maatregelen die worden genomen om de Covid-19 pandemie in te dammen raken ons allemaal. Veel bedrijven en organisaties zien zich geconfronteerd met omzetverliezen en afnemende financiële reserves. De afzetmarkt van bepaalde bedrijven viel plotseling weg (horeca, bijvoorbeeld) of nam juist toe (supermarkt), omzetcijfers staan onder druk en/of er is gebrek aan liquiditeit en cash-flow. Daarnaast beginnen schuldeisers zich ook schrap te zetten om hun positie te beschermen, financiële herstructuringen vinden hun weg naar de agenda en bestaande of nieuwe aandeelhouders worden benaderd om hun steentje bij te dragen. En dat allemaal omdat COVID-19 een negatieve werking heeft op de financiële resultaten van organisaties. Of spelen er nog andere zaken mee die juist niets met de Covid-19 epidemie te maken hebben? Denk hierbij aan een gebrek aan strategie. Of het niet tijdig kunnen sturen op de cijfers vanwege een beperkte financiële kennis. De waarheid ligt naar mijn mening in het midden.

Zijn we nog in control?

Dat is de hoofdvraag die nu veel gesteld wordt door organisaties die zijn geraakt door Covid-19. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik stellen dat het eigenlijk niet zo goed gesteld is met het vereiste financiële kennisniveau van veel organisaties. Om die reden luidt het antwoord op de vraag in vele gevallen “nee”. De kennis ontbreekt om cruciale vragen te beantwoorden als: hoe staan we er financieel voor? Zijn we als organisatie gezond? Hebben we voldoende buffers om in de toekomst te overleven? Past ons investeringsplan nog wel bij de strategie van onze organisatie? Dat zijn vragen die de gemiddelde manager of bestuurder lastig kan beantwoorden. En degene die het wel probeert, verschuilt zich vaak achter de financieel directeur die het dan wel (hopelijk) zou moeten weten.

Lessen uit deze crisis

Deze crisis is natuurlijk niet de eerste crisis, alsook niet de laatste. Maar toch kunnen we ervan leren. Hoe kunnen we het beste financieel sturen en op welke kengetallen? Wat voor extra inzichten geven ons de jaarrekening? En hoe gebruiken we deze inzichten in onze communicatie met onze stakeholders. Ik zie jullie graag in november op de (digitale) bijeenkomst waarin we al deze vragen gaan beantwoorden en nieuwe inzichten met elkaar gaan bespreken.

Auteur: Dennis Vink