In vijf stappen naar een sterk punten klimaat

07/10/2019

Het is een uitdaging voor ons allemaal: Hoe verhoog je de prestaties van je team terwijl je iedereen gemotiveerd houdt? Vaak leggen we in functionerings- en beoordelingsgesprekken de nadruk op verbeterpunten, maar na een gesprek over je mindere eigenschappen voel je je op zijn zachts gezegd niet direct geïnspireerd, laat staan gemotiveerd. Besteed je daarnaast als manager de meeste positieve aandacht aan teamleden die de meeste potentie lijken te hebben dan komt het overgrote deel van je team er bekaaid vanaf. Ze voelen zich ondergewaardeerd en steken energie in het verbeteren van eigenschappen die ze van nature minder makkelijk af gaan. Helaas richten veel mensen hun blik dan op vacatures bij andere praktijken. Dit willen we natuurlijk allemaal zoveel mogelijk voorkomen in deze tijd van tekort aan goed personeel in onze sector

Talentmanagement

Steeds meer bedrijven stappen af van de exclusieve vorm van talentmanagement, waarbij de meeste complimenten en scholing naar de top 10-15% van je team gaan. Inclusief talentmanagement is daarentegen in opkomst. Deze vorm van talentmanagement houdt in dat je weet waar al je teamleden in uitblinken en de taken zo kunt verdelen dat deze optimaal tot hun recht komen. Als ze daarnaast ook echt ervaren dat hun sterke punten worden geïdentificeerd, ontwikkeld, gebruikt en gewaardeerd, heb je succesvol een sterke punten klimaat gecreëerd.

Sterke punten klimaat, waarom eigenlijk?

Het is wetenschappelijk aangetoond, een sterke punten klimaat vergroot de bevlogenheid en het welzijn van je teamleden. Daarnaast worden de prestaties verhoogd en verlaagd het afwezigheid veroorzaakt door ziekte. Zelfs als er sprake is van een hoge werkdruk en hoge emotionele druk is er minder ziekteverzuim. Klinkt logisch eigenlijk, de een kan super goed overweg met een professionele dierhouders, terwijl de andere het liefst de hele dag uitleg geeft aan kersverse eigenaren. Waarom maken we daar niet vaker gebruik van? Het sterke punten klimaat kan ook nadelen hebben. Als de sterke punten van een bepaald teamlid overmatig worden ingezet kan dit nadelig zijn de rest van het team, balans is dus noodzakelijk.

Het sterke punten klimaat in de praktijk brengen

Bij het opbouwen van een sterke punten klimaat is het onmogelijk om over één nacht ijs te gaan. Het vergt vertrouwen en transparantie van je hele team waarbij makkelijk feedback gegeven en ontvangen wordt. Daarnaast moet je als manager de discipline hebben om continue de focus te leggen op ieders sterke punten en om op regelmatige basis te evalueren. Op het moment dat de implementatie niet zorgvuldig plaatsvindt kan dit ook negatieve gevolgen hebben op de prestaties van medewerkers. Om dit proces kwalitatief hoogwaardig vorm te geven kan gebruik worden gemaakt van het model van Miglianico (2019). Hierbij worden vijf fasen beschreven die, om het klimaat succesvol te houden, steeds periodiek worden herhaald.

1. Voorbereiding om medewerkers mee te nemen in het proces, leg uit dat je streeft naar een sterke punten klimaat en hoe jullie daar samen komen.

2. Identificeren van sterke punten van alle medewerkers. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken, zoals via het verzamelen van 360 graden feedback of via een gratis tool op internet bijvoorbeeld de VIA Character Strengths Survey. Deze website is in het Engels maar je kan de test ook in het Nederlands maken. https://www.viacharacter.org/

3. Integreren van de sterke punten in de identiteit van de medewerker. Kort gezegd heeft iedereen even tijd nodig om van zichzelf te erkennen wat zijn of haar sterke punten zijn.

4. Een plan maken om de geïdentificeerde sterke punten binnen het team optimaal te benutten en te ontwikkelen. Vervolgens breng je dit samen in de praktijk.

5. Evaluatie waarbij aandacht is voor de effecten op individueel- en teamniveau. Vervolgens kan je bijsturen waar nodig.

Klinkt dit als een te ambitieus plan? Begin dan eens klein en bespreek tijdens de komende beoordelingsgesprekken 3 sterke punten en 1 verbeterpunt in plaats van de omgekeerde verhouding. Begin met het verleggen van het vergrootglas naar de positieve punten en bouw daarop verder.

Meer lezen?

Improving quality and safety of care in nursing homes by team support for strengths use: A survey study. (2018) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0200065

Strength Use in the Workplace: A Literature Review (2019) https://www.springerprofessional.de/en/strength-use-in-the-workplace-a-literature-review/16521570

Auteur: Danse Sonneveld, Dactari