Vraag vaste verkering aan uw oproepkracht!

20/03/2020

Elke oproepkracht, die langer dan 12 maanden bij u werkzaam is, heeft recht op een aanbod voor vaste uren. Deze aanspraak vervalt pas na 5 jaar, waardoor u mogelijk loon moet betalen, zonder dat uw oproepkracht hiervoor heeft gewerkt.

Wat is een oproepovereenkomst?

Tot dusverre was er geen definitie van de oproepovereenkomst en werden in de praktijk veel termen door elkaar gebruikt; de oproepovereenkomst, het nulurencontract, het afroepcontract, een voorovereenkomst, invalkracht, een overeenkomst met uitgestelde prestatieplicht (mup), min-maxcontract, etc.
In art. 7:628a lid 9 BW staat het volgende:
Van een oproepovereenkomst is sprake indien: a. de omvang van de arbeid niet is vastgelegd als één aantal uren per tijdseenheid van ten hoogste 1. een maand of 2. ten hoogste van een jaar en het recht op loon van de werknemer gelijkmatig is verspreid over die tijdseenheid.
Bij een min-maxcontract wordt de omvang niet als één aantal uren vastgelegd, waardoor er ook in deze situatie sprake is van een oproepovereenkomst. Hetzelfde geldt wanneer er gedurende het jaar in verschillende perioden verschillende uren worden gewerkt.

Aanbod doen

In 7:628a lid 5 BW staat vervolgens:
Indien sprake is van een oproepovereenkomst, doet de werkgever steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd binnen een maand schriftelijk of elektronisch een aanbod voor een vaste arbeidsomvang, die tenminste gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid in die voorafgaande periode van 12 maanden. ‘……..’

In de praktijk

Elke oproepkracht die voor 1 januari 2019 al werkzaam was, zal op 1 januari 2020 tenminste 12 maanden in dienst zijn van de werkgever. Dit betekent dat deze oproepkracht voor 1 februari 2020 een aanbod voor vaste uren had moeten krijgen. In veel gevallen is dit niet gebeurd.

Geen aanbod doen?

Indien er geen aanbod is gedaan, kan de oproepkracht u tot een periode van 5 jaar hiertoe dwingen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken.
De oproepkracht had recht op een aanbod voor 10 uur per week, maar heeft het aanbod niet ontvangen. Oproepkracht blijft haar werkzaamheden verrichten. Eind 2020 staat de teller op 420 gewerkte uren. Hierdoor zou de oproepkracht na afloop van het jaar nog aanspraak kunnen maken 100 uur zonder dat hiervoor werkzaamheden zijn verricht. De oproepkracht heeft tot 1 januari 2025 de mogelijkheid om deze uren op te eisen.

Het kan natuurlijk nog veel erger …….

In 2021 werkt werknemer 320 uur en elk jaar daarna 100 uur minder. In 2024 wordt de oproepkracht niet meer opgeroepen en als gevolg hiervan verwijderd uit de loonadministratie. Werkgever weet niet beter dat deze oproepkracht niet meer in dienst is, maar feitelijk is er sprake van een slapend dienstverband met een oproepkracht.
En dan meldt de oproepkracht zich in december 2024. De oproepkracht maakt alsnog aanspraak op het dienstverband van 10 uur per week en claimt uitbetaling van de niet uitbetaalde uren. In 2020 waren dit er 100, over 2021 200, over 2022 300 uren, over 2023 400 uren en uiteindelijk over 2024 520 uren. In totaal claimt de oproepkracht dus 1520 uur en stelt bovendien dat het betreffende loon te laat is uitbetaald, waarvoor zij een vertragingsboete vordert ter hoogte van 50%.
Het is op dit moment niet duidelijk of de kantonrechter volledig mee zal gaan in bovenstaande claim, maar de kans dat de werkgever er in deze situatie schadevrij van afkomt lijkt klein.

Doe het aanbod!

Oproepkrachten (en zeker de jongeren) worden steeds mondiger en zijn veel beter op de hoogte van hun rechten. De kans dat de oproepkracht aan wie geen aanbod is gedaan, zich op enig moment zal realiseren wat de rechten zijn en wat dit kan opleveren is groot. Het effect van verspreiding van deze kennis via sociale media mag daarbij niet onderschat worden.
Zorg ervoor dat in het aanbod staat dat de oproepkracht een maand te tijd krijgt om het aanbod te accepteren. Ook dat het duidelijk is dat wanneer het aanbod niet geaccepteerd wordt er sprake blijft van een oproepovereenkomst. Vergeet niet het aanbod na 12 maanden opnieuw te doen.

Einde oproepcontract

Zorg ervoor dat bij de beëindiging van een oproepcontract dit op correcte wijze met de oproepkracht wordt overeengekomen. Het risico om eenzijdig te stoppen met het oproepen in de veronderstelling dat het dienstverband beëindigd is, zou op een later moment wel eens een enorme misrekening kunnen zijn.

Meer WAB?

Heb jij interesse in meer informatie over de WAB in vorm van een dag(deel) cursus van Roelof, stuur ons dan een email. ( info@v-p-m.nl) Bij voldoende animo willen we dat mogelijk voor jullie organiseren. Waarbij we nu een pas op de plaats doen in afwachting van het verdere verloop in deze crisis situatie.

Bron afbeelding WAB: XpertHR

Auteur: Roelof van Marrum Operius, specialist werkgeverszaken, www.operius.nl