Hoe schoon is jouw praktijk eigenlijk?

11/11/2019

Schoonmaken, geen favoriete bezigheid van de meeste mensen. Hoe kun je dit toch zo gemakkelijk mogelijk maken, met gebruik van de juiste middelen? Voor veel dierenartsenpraktijken is dit een ondergeschoven kindje, gelukkig komt er hier steeds meer aandacht voor. En jij als praktijkmanager kunt daarin een belangrijke rol spelen!

Belang van reiniging en desinfectie

Goede reiniging en desinfectie is ten eerste heel belangrijk om de overdracht van ziekteverwekkende micro-organismen tussen dieren te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om het risico op besmetting van medewerkers met zoönosen (infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen) te minimaliseren. En als laatste niet te vergeten: om de problematiek omtrent multiresistente bacteriën (MRSA, MRSP) te kunnen tackelen is een effectief praktijkschoonmaakbeleid essentieel. Hieronder geven wij tips die jij als praktijkmanager morgen al in de praktijk kan introduceren en daarmee het infectiepreventiebeleid een flinke duw in de goede richting zal geven.

Algemene handhygiëne

Handhygiëne is de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen tussen medewerker en patiënt te verlagen.
TIP 1: Vergeet die zeep en ga voor alcohol! We zijn geneigd om onze handen altijd te wassen, en alleen te desinfecteren wanneer we daar extra aanleiding voor zien. Het zou juist omgekeerd moeten: desinfecteer standaard altijd de handen na patiëntcontact/toiletbezoek en was de handen alleen wanneer je handen zichtbaar vuil zijn. Handalcohol geeft namelijk een grotere kiemreductie en zeep heeft als nadeel dat het de handen veel meer uitdroogt, waardoor kloofjes ontstaan waar micro-organismen explosief in kunnen groeien. Bijkomend voordeel: voor handalcohol is geen wastafel nodig, dus zet in elke ruimte waar met dieren wordt gewerkt / wordt gegeten / op het toilet een flesje handdesinfectans neer of hang een dispenser op.
TIP 2: Hang een handenwas- & desinfecteerprotocol op bij de dispensers! Een protocol voor handen wassen en desinfecteren: is dat echt nodig? Handen wassen en desinfecteren is inderdaad niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet zodat je ook daadwerkelijk alle schadelijke micro-organismen van je handen verwijdert. Zo’n protocol goed in het zicht is ook een handig geheugensteuntje om collega’s te motiveren net even extra hun best te doen ondanks de drukte. Download direct kant-en-klare handenwas- & desinfecteerprotocollen voor in je praktijk!

Chirurgische handhygiëne

TIP 3: Hou je aan de wetgeving! Voor chirurgische handdesinfectie kun je niet zomaar elk handdesinfectans gebruiken: het middel moet hier speciaal voor geregistreerd zijn. Check www.ctgb.nl voor alle geregistreerde middelen en waarvoor ze geregistreerd zijn (inclusief het werkingsspectrum).
TIP 4: Goed uitgevoerde chirurgische handdesinfectie leidt echt tot verminderde wondinfecties! Het lijkt overbodig: waarom je handen zo uitgebreid schoonmaken als je daarna toch steriele handschoenen aantrekt voor de operatie? Onderzoek in de humane zorg toont aan dat het gemiddelde perforatiecijfer bij het dragen van een enkel paar handschoenen 18,2% bedraagt met een range tussen 4,6 – 82,5%! En in meer dan 80% van de gevallen wordt de perforatie niet opgemerkt door de chirurg…

Praktijkruimten

TIP 5: Gebruik een kleurcodering voor de schoonmaakmaterialen!
Om te voorkomen dat materialen van bijvoorbeeld het toilet ook worden gebruikt voor schoonmaak in de OK, is het handig om te werking met gekleurde emmers, microvezeldoeken en sprayflacons. De volgende indeling van kleuren kan toegepast worden: Geel (OK / desinfectie), Groen (groot oppervlak zoals vloer, muren), Blauw (kleine oppervlak zoals behandeltafel en lab) en Rood (toilet).

TIP 6: Vergeet die toetsenborden niet! Nu zijn je handen mooi schoon, maar zit je vervolgens aan dat vieze toetsenbord… In de humane gezondheidszorg is onderzocht hoe schoon de toetsenborden zijn. Resultaten: 60% was ernstig vervuild en slechts 10% schoon. Op een gemiddeld toetsenbord leven 33.000 bacteriën per vierkante centimeter. Veterinair zal dit niet veel beter zijn. Advies: desinfecteer de toetsenborden dagelijks en desinfecteer eerst je eigen handen na patiëntencontact voordat je die patiëntenkaart invult. Er zijn ook medische toetsenborden verkrijgbaar die helemaal dicht zijn en schoongemaakt kunnen worden in de vaatwasser. Hartstikke handig!

Last but not least…

TIP 7: TEAM spirit! Voor een schone praktijk en optimale infectiepreventie heb je echt het hele team nodig. Wijs 1 opperhoofd ‘praktijkhygiëne’ aan die een schoonmaakprotocol voor de praktijk ontwikkelt. Plan daarna een overleg in met het gehele team. Bespreek het plan en bovenstaande tips, en maak iedereen bewust van de noodzaak. Meet na 2 maanden eens het gebruik van de handalcohol: dit zou aanzienlijk gestegen moeten zijn als iedereen de nieuwe afspraken nakomt.

Voor meer achtergrond informatie kun je het artikel ‘Handhygiëne in de praktijk’ lezen.

Bronvermelding

Hoe vies is uw toetsenbord?


http://www.dthip.nl/wp-content/uploads/2016/04/10-02-2016-Verslag-Eindopdracht-Regina-Greidanus-Wenckebach-Instituut-Groningen.pdf

Auteur: Dierenarts Nicole Holtslag, Category Manager Consumables bij Covetrus