Hebben jullie een oplossing voor de werkdruk in onze praktijk?

01/05/2019

Die vraag wordt steeds opnieuw gesteld. Herhalen van de vraag leidt nu eenmaal niet tot de oplossing. Pak de problemen rond werkdruk daarom gericht aan met de volgende tips.

Het is een feit dat veel praktijken worden geconfronteerd met opgelopen werkdruk. Of het wordt ervaren als een probleem is nogal verschillend. Ook zijn er verschillen hoe er mee om wordt gegaan. Binnen sommige praktijken is het onderwerp niet eens bespreekbaar. De oorzaken kunnen zowel binnen als buiten de praktijk liggen. In dit verband is er een mooie uitspraak die zegt: ‘If there is no solution, then it’s not a problem’.

Kortom er zijn zaken waar je niet veel aan kan doen, die buiten je cirkel van invloed liggen. Denk daarbij aan het einde van de crisis waardoor klanten weer meer geld uitgeven aan hun huisdieren en vaker gebruik maken van je dienst. Of de feminisering en de feminisering van het vak, waardoor meer vrouwen participeren op de arbeidsmarkt, maar tevens dat jij geconfronteerd worden met andere arbeidswensen. En wat te denken van verjonging van de beroepsgroep met een daarbij passende andere levensvisie?
TIP 1: Maak je niet druk over zaken waarop je geen invloed hebt.

Gelukkig zijn er ook veel factoren waar je wel invloed op hebt. Uitgebreid onderzoek in meer dan 60 praktijken laat zien dat dat de werkdruk inderdaad in veel praktijken is opgelopen. De tweede conclusie is dat de functie binnen de praktijk van invloed is op de ervaren werkdruk. Er zijn vaak grote verschillen in werkdruk tussen de medewerkersgroepen binnen de praktijk, maar dit wordt onvoldoende opgepikt vanuit de leiding. Dit kan dus een aardige valkuil zijn. Het loont de moeite de werkdruk binnen jouw praktijk goed in kaart te brengen. Daarmee krijg je meer inzicht in de aard, omvang en impact van het probleem. Maak daarbij gebruik van beschikbare bronnen over wat ‘normaal’ is. Gebruik daarvoor voortgangsgesprekken en bestaande veterinaire benchmarks.
TIP 2: Inventariseer de werkdruk en breng hem in kaart.

Pak werkdruk aan, betrek je hele team om eerst een goed beeld te krijgen. Door je team erbij te betrekken laat je zien dat je er serieus mee aan de slag wilt. Gebruik vragenlijsten die consequenties laten zien van werkdruk op kwaliteit van werk, onderlinge samenwerking en klanttevredenheid, zoals de gratis online veterinaire werkdrukmeter. Dat zijn onderwerpen die je collega’s bezighouden. Deel de uitkomsten met je team.
TIP 3: Laat zien dat je er serieus mee bezig bent, betrek je team en wees transparant.

Doe de analyse, en leg de kernoorzaken bloot van werkdruk in jouw praktijk. Stel op basis daarvan een plan van aanpak samen. Doe dit bij voorkeur door heel het team erin te betrekken, bijvoorbeeld in de vorm van een workshop. Ga vervolgens met een gedragen aanpak aan de slag. Dit laatste wil voor een drukke praktijk nog weleens een struikelblok worden. Overweeg daarom je te laten begeleiden door een adviseur of coach.
TIP 4: Betrek je team in het plan van aanpak.
TIP 5: Heb je het te druk, laat je helpen door een professional.

 

Auteur: Winand Kissels van Waarde In Praktijk