Multitasken is een mythe

01/10/2019

Het merendeel van de werknemers is de hele dag meerdere dingen tegelijk aan het doen:
Op het werk hebben veel mensen verschillende schermen met verschillende projecten open staan. Tussendoor nog even een appje sturen en foto’s liken op Facebook. Collega’s komen langs en zorgen voor afleiding. Tussen de mails en telefoontjes naar klanten door nog een boodschappenlijstje maken en het laatste nieuws op nu.nl lezen. Aan het eind van de dag stappen ze in hun auto en zijn ze gesloopt. Bovendien hebben ze niet al het werk gedaan dat ze zich hadden voorgenomen.
Herken je iets van deze dagelijkse hectiek?
Bijna iedereen heeft tegenwoordig zó veel op zijn bordje, Van alle kanten wordt er aan ons getrokken. We willen een gezin én een carrière, we willen een rijk sociaal leven én driemaal per week sporten. Daarnaast zijn we ook nog eens voortdurend online.
Veel mensen voelen zich tegenwoordig genoodzaakt te multitasken. Maar wetenschappers zeggen dat écht multitasken niet kan: ‘Multitasken is een mythe’.

Switchtasken
Als je telefoneert en op hetzelfde moment een mailtje leest, dan multitask je niet echt: het brein gaat switchen van de ene taak naar de andere taak en ze noemen dat switchtasken. Voor switchtasken betaal je een flinke prijs!

Switchkosten
Als je tijdens je werk regelmatig je mail of WhatsApp checkt ben je ook steeds aan het switchen. Het werk heeft aandacht nodig maar de berichten ook. Hierdoor, zo zeggen zij, is het onmogelijk om je goed te concentreren op dat werk.
Het mooist zou het zijn als je gaat monotasken (iets afmaken voor je iets nieuws begint), maar in deze wereld wordt er bijna van je geëist dat je gaat multitasken (switchtasken).
De switchkosten:
• 40% minder productief
• veel meer fouten
• enkele minuten voordat de focus terug is
• minder creativiteit
• tijdelijke daling IQ
• stress, minder aandacht voor omgeving
• energieslurpend
‘Mindful switchtasken’

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je door ‘mindful switchtasken’ de kosten van het switchen kan reduceren. Oefening baart kunst!
Maar onthoudt: monotasken is en blijft het meest efficiënt!

Wederzijds begrip is ook heel belangrijk: soms heb je even tijd nodig om met volle aandacht iets af te maken (monotasken). Dan wil je even niet afgeleid worden!

Een gestructureerde manier van werken op de werkvloer en daarbuiten zorgt voor meer rust in het hoofd. Maak steeds de juiste keuze (als dat kan): monotasken (keuze 1) of efficiënter switchtasken (keuze 2).

Uiteindelijk resulteert dit in:

Een hogere efficiëntie (netto werktijd is groter).
Meer productiviteit (er worden minder fouten gemaakt).
Minder werkdruk en burn-out.
Meer ruimte voor creativiteit en innovatie.
Meer aandacht voor elkaar (en voor de klant).

Auteur: Wouter Hesseling. Spreker en workshopleider www.multitasken.com